Böcker - Brita Rothlin-Zachrisson Lyrisk impressionism
Pris
240:-
ISBN
91-983796-1-7
ISBN
978-91-983796-1-7
Språk
Svenska
Utgivning
2019 oktober
Format
215x265 mm
Bandtyp
Inbunden
Sidor
112

Brita Rothlin-Zachrisson Lyrisk impressionism

Bokomslag till Brita Rothlin-Zachrisson Lyrisk impressionism

"Inget annat än stor konst", skriver Bo Borg om Brita Rothlin-Zachrissons lyriskt impressionistiska målningar där färger och former löses upp till känsloförtätade koloristiska flöden och bilder förvandlas till skälvande färgtoner, laserande eller tunga, pastösa. Bo Borg analyserar i sin nya bok hennes måleri och tecknar en bakgrund i konstnärens eget liv. Han berättar också om Brita Rothlin-Zachrissons rika och mycket uppskattade porträttmåleri.

Brita Rothlin-Zachrisson föddes i Göteborg 1915 och flyttade efter andra världskriget till Linköping tillsammans med sin man, konstnären P O Zachrisson. Hon anses idag vara en av Östergötlands mest betydande kvinnliga konstnärer. Med sina ljusa, lyriska och koloristiskt vibrerande kompositioner i olja har hon långt efter sin död 2002 fortsatt att fascinera sin publik med utställningar bl.a. på Östergötlands museum och Norrköpings konstmuseum.

I sin nya bok har Bo Borg även betraktat Brita Rothlin-Zachrissons lyriskt-impressionistiska period med utgångspunkt i hennes kamp för frigörelse i en patriarkal omgivning. Han berättar om Brita Rothlin-Zachrissons uppväxt och studietid på Valands och Isaac Grünewalds konstskolor, och om hennes porträttmåleri med tonvikt på barnporträtten.

Fram träder ett fullständigt unikt kvinnligt konstnärskap med rötter i Kindabygden i södra Östergötland och i den färgrika göteborgskolorismen på västkusten. Också hennes internationella anknytning med verk i dialog med konstnärer som Mark Rothko synliggörs.