Tiedlund Förlag

Brita Rothlin-Zachrisson Lyrisk impressionism

Bo Borg

"Inget annat än stor konst", skriver Bo Borg om Brita Rothlin-Zachrissons lyriskt impressionistiska målningar där färger och former löses upp till känsloförtätade koloristiska flöden och bilder förvandlas till skälvande färgtoner, laserande eller tunga, pastösa. Bo Borg analyserar i sin nya bok hennes måleri och tecknar en bakgrund i konstnärens eget liv. Han berättar också om Brita Rothlin-Zachrissons rika och mycket uppskattade porträttmåleri.

Brita Rothlin-Zachrisson föddes i Göteborg 1915 och flyttade efter andra världskriget till Linköping tillsammans med sin man, konstnären P O Zachrisson. Hon anses idag vara en av Östergötlands mest betydande kvinnliga konstnärer. Med sina ljusa, lyriska och koloristiskt vibrerande kompositioner i olja har hon långt efter sin död 2002 fortsatt att fascinera sin publik med utställningar bl.a. på Östergötlands museum och Norrköpings konstmuseum.

I sin nya bok har Bo Borg även betraktat Brita Rothlin-Zachrissons lyriskt-impressionistiska period med utgångspunkt i hennes kamp för frigörelse i en patriarkal omgivning. Han berättar om Brita Rothlin-Zachrissons uppväxt och studietid på Valands och Isaac Grünewalds konstskolor, och om hennes porträttmåleri med tonvikt på barnporträtten.

Fram träder ett fullständigt unikt kvinnligt konstnärskap med rötter i Kindabygden i södra Östergötland och i den färgrika göteborgskolorismen på västkusten. Också hennes internationella anknytning med verk i dialog med konstnärer som Mark Rothko synliggörs.

« Moderna läkarnoveller – på skämt och allvar  |  BAISE-MOI »

Brita Rothlin-Zachrisson Lyrisk impressionism av Bo Borg

Köp Brita Rothlin-Zachrisson Lyrisk impressionism

Pris:
380 :-

ISBN:
91-983796-1-7

ISBN:
978-91-983796-1-7

Språk:
Svenska

Utgivning:
2019 oktober

Format:
215x265 mm

Bandtyp:
Inbunden

Sidor:
112

Lagerstatus:
Finns i lager

Länkar:

Recensioner av "Brita Rothlin-Zachrisson Lyrisk impressionism"

Lägg till på MySpace
Lägg till på Facebook
Lägg till på del.icio.us

Bloggat om "Brita Rothlin-Zachrisson Lyrisk impressionism"

SÖK

titel, författare, eller ISBN

KUNDVAGN

Gå till kassan

AKTUELLT