Tiedlund Förlag

BAISE-MOI

Virginie Despentes

Virginie Despentes klassiska roman om två unga kvinnor som för att hämnas på samhället beger sig ut på en hektisk mördarturné genom Frankrike. BAISE–MOI skriver in sig i den feministiska traditionen som en "roman noir", grym och rabiat i sina våld- och sexscener, frenetisk och filmatisk i sitt språk.

MANU OCH NADINE lever var för sig ett hårt liv bland småkriminella och socialt utstötta i Paris förorter. De klarar sig genom att sälja sex, den ena som prostituerad och den andra som aktör i enstaka porrfilmer. Misshandel, våldtäkter och mord hör till vardagen. När de av en tillfällighet möts på en järnvägsstation har båda två fått nog. De har tröttnat på att vara ständiga förlorare och social outcasts.
För att hämnas på samhället beger Manu och Nadine sig ut på en hektisk mördarturné runt Frankrike. Det blir en resa kantad av sprit, sex och död. De plockar upp män som de förför och sedan tar livet av. De rånar butiker och dödar alla som kommer i deras väg. De bryter mot samhällets samtliga regler och känner sig för första gången i livet riktigt fria. Tillsammans är de oövervinneliga, trots att de inte har en chans.

Recensioner:
"Jag såg inte filmen Baise-moi som alla feminister pratade om när den kom för åtta år sedan, men nu läser jag Virginie Despentes bok som filmen baseras på. Den handlar om Nadine och Manu, två franska sexarbetare med en miserabel tillvaro. När deras vägar korsas ingår de en allians som förvandlar dem till kallblodiga mördare, en yrkesroll de ägnar resten av romanen åt att fullända.
De tillägnar sig rollen genom att härma andra fiktiva karaktärer. De skjuter och tänker: precis så rinner blodet på film. Eller: vi måste lära oss våra repliker bättre. Det är hejdlösa excesser i våld, sex och alkohol och sambandet däremellan är högst påtagligt – om de inte får knulla går det nästan lika bra med mord eller whisky. Nadine och Manu går igång på kukar i alla möjliga storlekar, men mest av allt går de igång på sin egen råhet. De njuter av att förnedra männen som kommer i deras väg och eftersom de från början vet att allt kommer att gå åt helvete saknar de helt hämningar.

Virginie Despentes har skrivit en modern feministisk revanschberättelse, en alternativ Lysistrate där mannens straff inte är att han förvägras tillgång till kvinnokroppen, utan i stället utsätts för dess mest groteska och perverterade version. Det handlar om njutningen i att få vara förövare för den som annars alltid är offer. Om att börja röra sig utanför lagen och märka att man kommer undan med det, hur världen plötsligt förvandlas till ens spelplan efter det första skottet. Språket är isande kyligt och i total avsaknad av affekt, lika kliniskt registrerande som karaktärerna själva.

Baise-moi är en tvivelaktig bok och ju mer jag konsumerar av den desto mer förvandlas jag; jag blir otäck och omoralisk, nästan frånstötande för mig själv i min gränslösa blodtörstighet. Det bränner till i kinderna när jag läser om kvinnornas nattliga bärsärkagång. Jag vill ha mer glassplitter på asfalten, fler scener där Manu drar fram pistolen och tömmer magasinet utan att blinka.
När Nadine utan någon som helst anledning skjuter ihjäl ett barn är jag redan helt på hennes sida. Jag älskar dem för att de är något så ovanligt som kvinnliga antihjältar från ett samtida trasproletariat, fullständigt charmerande i sin osympatiskhet. Och för att de agerar ut en kollektiv hämndfantasi som de flesta kvinnor bär på, men aldrig kommer att verkställa."
Athena Farrokhzad, Aftonbladet 2008-11-29

"Boken skildrar obarmhärtigt de båda kvinnornas utsatthet och totala självförakt. Språket är späckat med könsord och påfallande rått. Miljöerna, som beskrivs mycket träffsäkert, är framför allt sådana som återfinns på samhällets skuggsida. Översättningen är bra. Boken rekommenderas … "
Ingela Johansson, Bibliotekstjänst

Läs ett utdrag Läs ett utdrag

« Brita Rothlin-Zachrisson Lyrisk impressionism  |  Skånemästaren - med Roger Eriksson »

BAISE-MOI av Virginie Despentes

Köp BAISE-MOI

Pris:
145 :-

ISBN:
91-88800-22-9

ISBN:
9789188800220

Språk:
Svenska

Org språk:
Franska

Utgivning:
2008 september

Bandtyp:
Kartonnage

Sidor:
268

Lagerstatus:
Finns i lager

Länkar:

Recensioner av "BAISE-MOI"

Lägg till på MySpace
Lägg till på Facebook
Lägg till på del.icio.us

Bloggat om "BAISE-MOI"

SÖK

titel, författare, eller ISBN

KUNDVAGN

Gå till kassan

AKTUELLT